Bolesti usta

U bolesti usta spadaju sva oboljenja koja se javljaju u usnoj duplji. Zdravlje same usne duplje opisuje zdravstveno stanje organizma i ono lako može da se "očita u ustima.

Nekontrolisani dijabetes, onaj koji se ne leči ili pacijent ne zna da je oboleo, jedan je od najboljih primera kako se bolest može uočiti posmatranjem usne duplje. Kad god šećer skoči, usta postanu suva i jezik vremenom postane obložen sa beličastim naslagama i gubi zdravu ružičastu boju i kao takav postane podložan za pojavu gljivične ili bakterijske infekcije.

Pojedina sistemska oboljenja često izazovu prve promene na mekim tkivima usne duplje i kao takve one budu prvi znak da se u organizmu nešto dešava, takođe uska je i povezanost usta sa sistemom organa za varenje, jer se prvi simptomi oboljenja digestivnog trakta mogu uočiti u ustima.

Herpes simpleks

Na usnama ukazuje na narušen imunitet izazvan stresom, virusom ili prekomernim izlaganjem sunčevim zracima.

Angularni helitis (žvale)

Ako su učestale, naročito kod mlađih žena, izazvana je lošom krvnom slikom i često ukazuje na sideropenisku anemiju koja nastaje kao posledica nedostatka gvožđa ili na mikrocitnu anemiju uzrokovanu nedostatkom folne kiseline ili vitamina B12.

Obložen jezik

Najčešće je sinonim kandidijaze ali može, kod starijih ljudi posebno, biti znak dehidratacije. Javlja se usled pojačanog lučenja želudačne kiseline, kod gastritisa, povišene temperature, spavanja otvorenih usta i dugotrajnog disanja u prostorijama gde je suv vazduh.

Geografski jezik

Ima šare nalik geografskoj karti, po čemu je i dobio ime, može da bude urođen ali se sve češće dokazuje povezanost sa pacijentima koji su još u dečijem dobu pokazali sklonost ka alergijama, ekscemima,astmi i alergijskom bronhitisu.

Simptomi autoimunih oboljenja

Bela mrežica na sluzokoži oba obraza je simptom autoimunog kožnog oboljenja Linhen planus, Pored toga u ustima se nogu javiti ranice, pukotine i bele naslage. Crvenkasta oštećenja sluzokože sa belim mrežicama karakteristične su za diskoidni lupus.

Afte

Razna sitna oštećenja ili ozlede sluzokože mogu ukazivati na nekoliko uzroka. Afta major, velike afte, duboke koje teško zarastaju i ostavljaju ožiljke ka sluzokoži mogu biti znak da su se u crevima pojavile ulceracije(ranice) i da ukažu na pojavu ulceroznog kolitisa u crevima. Takođe, anemija ili alergije na gluten ili mahunarke mogu biti odgovorne za pojavu ovog tipa afti u ustima. Afta minor, male afte, koje se teško leče, mnogo ih je i teško se kontrolišu povezuju se sa pojavom alergije na gluten ili laktozu.

Parodontopatija

Bolest savremenog doba, prestavlja oboljenje parodoncijuma a to su ona tkiva koja održavaju zub u vilici (desni, kost, koren zuba i periodoncijum). Ako se ne leči ona postepeno dovodi do labavljenja zuba i gubitka. Prvi znaci su uvećane i crvene desni sa pojavom krvarenja, naročito u toku pranja zuba. I to je prvi znak koji pacijent sam može uočiti. Zatim, pojava zubnog kamenca, osetljivost zuba na hladno i slatko, ogoljen vrat zuba, pojava karijesa na tom predelu, postepeno labavljenje i migracija zuba. Bola nema, on se javlja tek u odmaloj fazi bolesti. Zašto je treba na vreme uočiti i lečiti? Zato što u prostorima oko zuba se zadržava hrana i samim tim prestavlja idealnu podlogu za razvoj patogenih mikroorganizama koji se putem krvi rasejavaju po čitavom organizmu i na taj način ugrožavaju sistemsko zdravlje.

Pružamo pun spektar stomatoloških usluga da dobijete negu koja vam je potrebna.

Podelite sa prijateljima!