Dečija stomatologija

Rad sa decom predstavlja možda i najkompleksniji aspekt stomatologije.

Ti “mali ljudi” zahtevaju poseban pristup, pun razumevanja i strpljenja.

Saradnja sa roditeljima je od izuzetne važnosti kako bi u kućnim uslovima pripremili svoje dete za dolazak kod stomatologa.

Jako je teško pridobiti poverenje dece, ali kada se to desi, oni su najodgovorniji pacijenti.

Stav ordinacije Dr Dragane Arsić je da se dete dovede prvi put samo na upoznavanje sa stomatoloskom ordinacijom pre bilo kog problema kako bi se osećalo komforno i bez straha.

Prvi susret deteta i stomatologa se svodi na upoznavanje sa ordinacijom, stomatološkom stolicom i stomatologom. Ukoliko nema problema, taj prvi put se mogu oprati zubići kako bi se deca privikla na zvukove stomatoloskih mašina.

Doktorka koja dugi niz godina radi sa decom i, budući da je i sama roditelj, jako dobro razume dečiju psihologiju, njihove strahove i potrebe. Svaki pacijent je individua za sebe pa se prema svakom pacijentu posebno pristupa.

Mlečni zubi

Mlečni zubi niču između 6. meseca i 3. godine, i treba da ih je 20.

Specifičnost mlečnih zuba je u tome što se oni zbog svoje građe brže kvare i izazivaju komplikacije koje na detetu izgledaju mnogo dramatičnije.

Na roditeljima je velika odgovornost održavanje oralne higijene svog deteta od terenutka nicanja prvog zuba.

Savet roditeljima je da od najranijeg doba daju deci četkicu da se u početku navikavaju na nju i igraju, kako bi stekli naviku da je pred spavanje obavezno pranje zubića, a nakon dečijeg i neveštog pranja sami operu dečije zube.

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je neagresivan preventivni tretman koji predstavlja standard svetske dečije stomatologije. Podrazumeva da se visokokvalitetnim materijalima premažu grizne površine bočnih,najčešće stalnih zuba, mada se mogu zaliti i mlečni zubi, sto tim zubima obezbeđuje zaštitu od nakupljanja hrane i nastanka karijesa. Sama procedura ne zahteva anesteziju, brušenje kao i vreme a benefit je višestruk. Uz adekvatno održavanje oralne higijene, zalivanje fisura predstavlja dodatni delotvorni metod zaštite zuba od karijesa.

Redovna poseta stomatologa je važna karika u zdravlju usta i zuba vašeg deteta.

Cirkularni karijes

Neretko oboljenje dečijeg uzrasta je svakako cirkularni karijes (baby bottle tooth). Usled loših navika da se detetu daju veštački zaslađeni napitci, pogotovo noću, a da se posle toga ne operu zubi dovode do kompleksnog oboljenja - cirkularni karijes. Karijes zahvata sve zube mlečne denticije, a vidi se kao crne tačke na zubima uz desni ili u uznapredovanim slučajevima kao destruisani zubi.

Pre svega je potrebno prestati sa lošim navikama (zaslađeni napitci), zatim češće i temeljnije pranje zuba. U zavisnosti od stepena ostećenja i uzrasta deteta, pravi se plan terapije. Cilj je sačuvati što više zuba, jer svaki zub je važan.

Pružamo pun spektar stomatoloških usluga da dobijete negu koja vam je potrebna.

Podelite sa prijateljima!